Casa Milā i Barcelona

Casa Milā i Barcelona
Casa Milā är ett av den katalanska arkitekten Antoni Gaudí mest berömda verk i Barcelona. Casa Milā uppfördes mellan 1905 och 1910 och ligger i stadsdelen Eixample.

Byggnaden kallas i folkmun för La Pedrera (stenbrottet) på grund av sin karakteristiska fasad som helt saknar plana ytor.

Casa Milā är konstruerad i betong och mursten och vilar på pelare av järn, tegel och sten. Pelarna bär upp balkar som tak och golv är fästa i och därmed har inte väggarna någon bärande konstruktion. På så sätt kunde Gaudi placera väggarna var han ville och vinkla och böja dem för att få helt olikformade rum. Detta ledde till att han lyckades undvika raka linjer i huset som istället har böjda, oregelbundna väggar vilket lett till att det inte finns två rum i byggnaden som liknar varandra.

Byggherren, Pere Milā, som anlitade Gaudi för uppdraget, ville att han skulle bygga Barcelonas mest spektakulära byggnad.

Casa Milā innehåller dessutom det första garaget som byggdes i Barcelona och dessutom finns en egen ingång för tjänstefolket för att dessa inte skulle besvära lägenhetsinnehavarna. Skorstenarna på taket ser alla olika ut och består av skulpturer.Under 1984 togs byggnaden med på UNESCOs världsarvslista

Här går det att förköpa biljetter till Casa Mila.

Hotell nära Casa Milā