Casa Batlló i Barcelona

Casa Batlló i Barcelona
Casa Batlló är ännu ett av den katalanska arkitekten Antoni Gaudís berömda verk i Barcelona.

Casa Batlló som ligger vid Passeig de Gràcia nr 43 i Barcelona är ett renoveringsarbete som Gaudí utförde 1904-1906. Industrimagnaten Josep Batlló Casanovas anlitade Gaudi under år 1900 för att rita ett hus åt honom. På platsen stod ett äldre hus som var tänkt att rivas. Dock ändrade Casanovas sina planer och bestämde sig för att renovera det befintliga huset istället för att riva det för att bygga nytt.

I folkmun kallas Casa Batllo för Casa dels ossos, det vill säga "Huset av ben". Namnet har det fått på grund av den skelettliknande fasad som utgör de två nedersta planen på huset. I de fyra planen ovanför dessa två plan övergår fasaden till att bestå av keramisk mosaik med väldigt säregna balkonger.

Gaudi genomförde en total renovering av byggnadens inre då han bland annat flyttade väggarna och förstorade trapphuset som sedermera även fungerar som ljusbrunn. Byggnaden saknar i princip raka linjer och har istället böljande oregelbundna former vilket leder till att inget rum är det andra likt.

Huset anses av vissa vara Gaudís mästerverk, och klassades till och med som världsarv år 2005 av UNESCO. Josep Batlló Casanovas blev så nöjd med resultatet att han rekommenderade Gaudi till familjen Milà vilket gav upphov till Casa Milà några kvarter bort. Kvarteret som Casa Batllo står i kallas för det oeniga kvarteret på grund av de olika arkitektoniska stilarna det är på byggnaderna längs gatan.

Byggnaden är öppen för allmänheten varje dag på året klockan 9-21.
Läs vidare på Casa Batllós hemsida.

Läs mer om aktiviteter och biljetter till Casa Batlló hos GetYourGuide.

Hotell nära Casa Batlló