Weekendpaket Barcelona
* MrJet

Transport i Barcelona

Bicing cyklar i Barcelona
I Barcelona kan man med fördel förflytta sig till fots mellan de flesta sevärdheterna. Trottoarerna är för det mesta breda och rejäla medan gator och gränder i de gotiska kvarteren är helt fria från fordonstrafik. I de fall man behöver transportera sig längre sträckor är Barcelonas tunnelbana ett utmärkt komplement. Att ta med egen bil är inte att rekommendera då biltrafiken är mycket intensiv och tät i staden, därav är inte heller stadens bussar att rekommendera.

Genom att köpa ett kollektivtrafikkort fås fri och obegränsad tillgång till stadens transportnät. Ett så kallat Hola BCN går att köpa för 2, 3, 4 eller 5 dagar beroende på längden på vistelsen i staden. Resekortet är giltigt för ett obegränsat antal resor på tunnelbanan och de bussar som drivs av Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), tåg som drivs av Generalitat samt spårvagn och Renfe-pendeltåg. Dessa kollektivtrafikkort går att förköpa här.

Det billigaste sättet för transport i Barcelona är att köpa ett rabatthäfte, ett T-10 häfte som ger rätt till resor med alla kollektiva färdmedel inklusive förortståg samt pendeltåg. Ett kort kan användas av flera personer och stämpeln gäller vid byte mellan olika färdmedel inom 1.15 timme från stämpelns tidpunkt. Dock ska det noteras att kollektivtrafiken i Barcelona är indelad i olika zoner där man betalar efter antalet zoner häftet täcker. Vanligtvis räcker det med en zon vilket innefattar hela tunnelbanenätet.

Buss
Bus Turistic Barcelona är Barcelonas officiella turistbussar. Bus turistic täcker de flesta turistattraktionerna i Barcelona och erbjuder ett både snabbt och billigt alternativ för den som vill hinna med så många av stadens många turistattraktioner som möjligt. Endagsbiljett kostar drygt 21 euro och ett tvådagarskort kostar drygt 27 euro. Dock kan det vara väldigt tidskrävande att ta sig runt i Barcelona med buss på grund av att den täta trafiken gör att bussarna inte kan hålla en högre medelhastighet än cirka 10 km/h, det vill säga något snabbare än raskt promenadtempo.

Tunnelbana
Med Barcelonas tunnelbana går det snabbt och effektivt att transportera sig i Barcelona. Tunnelbanan täcker stora delar av staden och ligger inom en och samma priszon. Stationerna finns markerade som "M" elelr "FGC" på de flesta kartor och det finns nio linjer fördelat på två operatörer. Barcelonas tunnelbana är dock inte helt handikappanpassad ännu och det är även besvärligt att ta sig fram med barnvagnar så de som reser med små barn bör använda sig av en mindre sulky.

Taxi
Barcelonas taxibilar ser alla likadana ut och är lätta att känna igen då de är svarta med gula dörrar. En grön lampa på taket talar om ifall bilen är ledig. Det finns ett flertal olika taxibolag och alla bolag har samma taxa som även omfattar storstadsområdet.

Cykel
Det går även att ta sig runt i Barcelona på cykel. Efter att Barcelona satsade på ett cykelprogram, Bicing (hyrcyklar endast för lokalbefolkningen), har staden börjat bygga fler cykelbanor. Dock är Barcelona ännu inte en riktigt cykelvänlig stad men det är fullt möjligt att ta sig runt i staden på ett säkert sätt med hjälp av det relativt glesa cykelbanenätet. Att cykla i trafiken bör man dock undvika då bilisterna inte är vana vid cyklister.

Hyrbil
Självklart går det att hyra bil för att transportera sig i Barcelona. Dock ska man var medveten om att trafiken i centrala Barcelona kan vara väldigt tät och hetsig.
Det kan vara bra att boka hyrbil i förväg via någon av de webbsajter som samarbetar med lokala biluthyrare, tex MrJet De flesta biluthyrningsfirmor har kontor på flygplatserna så det är enkelt att hämta och lämna bilen direkt i anknytning till flyget.