Cuitat Vella i Barcelona

Gränd i Cuitat Vella i Barcelona
Ciutat Vella (katalanska för "Gamla staden") är Barcelonas allra äldsta kvarter och utgör centrum av det gamla Barcelona.

Gamla staden i Barcelona är indelad i flera kvarter och det mest kända av dessa heter el Barri Gōtic. Denna stadsdel utgjorde Barcelona stad innan den stora expansionen 1863 när den nya stadsdelen Eixample började bebyggas. Byggnaderna utgörs huvudsakligen av äldre hus som uppfördes under 1700 och 1800-talet varav många är resultatet av påbyggnationer av äldre bebyggelse från främst 1300 och 1400-talet.

Stadsdelen består till stora delar av små, trånga gränder som ofta mynnar ut i små torg med flera uteserveringar. I stora delar av området är det förbjudet med motortrafik förutom transportbilar och taxibilar.
Stadshuset i Barcelona
I gamla staden finns flera av Barcelonas äldsta byggnader, till exempel Katedralen, Bankettsalen, Börsen, det gamla sjukhuset, stadshuset och regeringspalatset. Även om många av byggnaderna i stadsdelen har renoverats under senare tid så finns det fortfarande byggnader kvar som härstammar från romartiden. Delar av den gamla stadsmuren finns fortfarande kvar i detta område.

I området finns det ett oändligt utbud av caféer, barer och restauranger och massor av små butiker. Förutom den berömda turistgatan La Rambla återfinns här den stora shoppinggatan Portal de l'Āngel, som är en gågatan med massor av butiker och varuhus.

Hotell nära Ciutat Vella