Font Māgica i Barcelona

Font Māgica i Barcelona
Font Māgica, som heter Font māgica de Montjuīc på katalanska (i folkmun kallad Font Montjuīc), är en stor fontän som ligger i stadsdelen Montjuic strax framför kataloniens nationella konstmuseum, Palau Nacional.

Fontänen är en av stadens mest besökta sevärdheter och är känd för sina spektakulära ljus och ljudföreställningar som ackompanjerar vattenflödet. En skicklig ljussättning gör att vattnet föreställer bland annat eld och fyrverkerier samtidigt som det belysta konstmuseét i bakgrunden ger en magnifik upplevelse.

Fontänen och stora delar av dess omgivning vid foten av berget Montjuic byggdes inför världsutställning 1929 som hölls i Barcelona. Över 3000 personer var involverade i bygget av fontänen som utfördes på mindre än ett år.

Fontänen designades av Carles Buigas som sedan tidigare hade erfarenhet av att designa upplysta fontäner. Fontänens första show hölls den 19 maj 1929, det vill säga dagen innan världsutställningen öppnade.

Under det spanska inbördeskriget blev fontänen skadad och den blev inte helt återställd förrän 1955.

Fontänens föreställningar hålls året runt och varar i cirka 15 minuter, varje halvtimme inleds en ny föreställning. Från oktober till april varje fredag och lördag klockan 19-20.30. Från maj till september varje fredag till söndag kl 21 - 23.

Hotell nära Font Magica