Katedralen i Barcelona

Katedralen i Barcelona
Katedralen i Barcelona, som egentligen heter Santa Eulalia även om den i folkmun kallas för La Seu, är en gotisk katedral som utgör sätet för ärkebiskopen i Spanien.

Denna storslagna katedral började byggas 1298 och slutfördes under 1459. Katedralen är 93 meter hög och 40 meter bred. Interiören i katedralen består av tre skepp med 28 stycken sidokapell.

Den nuvarande katedralen är den tredje kyrkan som byggts på denna plats då den första förstördes och den andra revs. Katedralen byggdes till minnet av Eulia av Barcelona som var ett av Barcelonas två skyddshelgon. Enligt sägnen led den unga jungfrun martyrdöden under romarnas styre av staden. Eulias kropps sägs vara begraven i katedralens krypta.

Vid kyrkan finns ett kloster med tretton gäss där gässen sägs symboliserar ett år vardera i Eulias tretton år korta liv.

Katedralens yttre fasad går i neo-gotisk stil med dekorationer av änglar och helgon avbildade på de fem huvudingångarna. Huvudentrén är full med skulpturer som föreställer kungar, änglar och profeter.

Framför katedralen ligger ett stort torg som heter Plaza Nova och som utgör centrum i de gamla kvarteren i Ciutat Vella.

Hotell nära Katedralen