Sagrada Familia i Barcelona

Födelsefasaden på Sagrada Familia
Sagrada Familia är en väldigt stor basilika som ritades av den katalanska berömda arkitekten Antoni Gaudí.

Det fullständiga namnet på basilikan är Temple Expiatori de la Sagrada Família (Heliga Familjens Botgöringstempel). Under 2010 hamnade basilikan på UNESCOS världsarvslista och anses därmed utgöra en kulturmiljö av stor betydelse för mänskligheten.

Sagrada Familia är en av Spaniens allra populäraste sevärdheter och för att få se basilikan från insidan krävs det att man köper biljetter, vilket man kan göra i förväg på internet.

La Sagrada Familia började uppföras under 1882 men är fortfarande långt ifrån klar då bland annat byggandet av det centrala kyrktornet återstår. Gaudi ägnade sina sista år åt basilikan och vid hans död, 1926, var mindre än en fjärdedel av bygget färdigställt. Byggandet fortsatte långsamt efter hans död då det var beroende av privata donationer och blev dessutom avbrutet vid spanska inbördeskriget. Det finns planer på att kyrkan ska vara färdig år 2026 till 100-årsminnet av Antoni Gaudis död. Gaudi själv ansåg att byggandet skulle pågå under flera hundra år vilket ofta varit fallet med gotiska katedraler.
Passionsfasaden på Sagrada Familia
Kyrkan ska - när den är färdig - ha tre olika fasader. Födelsefasaden mot öst, den ofärdiga Ärofasaden mot söder och Passionsfasaden mot väst. Den rikt utsmyckade Födelsefasaden blev färdigställd år 1930 och är den som tydligast uppvisar Gaudis inflytande. Den senare gjorda Passionsfasaden på den motsatta sidan har en betydligt striktare utformning med rena och raka linjer. Ärofasaden började byggas 2002 och kommer att bli den största av kyrkans fasader.

Sagrada Familia besöks av flera miljoner turister varje år vilket gör den till en av Spaniens allra främsta sevärdheter. Inträdesavgifterna är idag de intäkter som bekostar bygget av La Sagrada Familia, vilken ägs av en privat stiftelse.

Då Sagrada Familia är en väldigt populär attraktion bland turister händer det ofta att köerna ringlar sig långa vid biljettluckan. Därför kan det vara en idé att köpa biljett i förväg och på så sätt slippa köa. Läs mer om biljetter till Sagrada Familia här.

Sagrada Familias webbsida

Hotell nära Sagrada Familia