Fotboll i Barcelona

FC Barcelonas klubbmärke på Camp Nou
Vid ett besök i Barcelona märks det onekligen att det är en fotbollstokig stad. På många platser i staden kan man se tydliga spår på att fotbollsintresset är på topp och fotbollslagens klubbmärken syns lite varstans.

Staden har två lag som spelar i den spanska högstaligan: FC Barcelona och Espanyol.

Futbol Club Barcelona, i folkmun Barįa är ett av världens bästa och mest beundrade fotbollslag som grundades 1899. De har sin hemvist på Camp Nou i Barcelona och har som idrottsklubb vunnit över 400 officiella titlar varav omkring ett hundratal internationella. Sedan starten 1955 har laget som det enda i Europa medverkat i samtliga årgångar av europeisk cupfotboll.

Laget är alltid med och slåss om ligasegern, i regel mot ärkerivalen Real Madrid. Dessa två klubbar har länge dominerat den spanska fotbollen och brukar ha späckat med stjärnor i sina startelvor. Barcelonas största stjärna just nu är Lionel Messi, av många sedd som världens bästa fotbollsspelare. Ytterligare stjärnor är till exempel Xavi och Iniesta. Tidigare storstjärnor som spelat i Barcelona är bland annat Ronaldo och Ronaldinho. Laget har även haft svenska spelare i form av Patrik Andersson, Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic.

Espanyol har inte varit tillnärmelsevis lika framgångsrika som FC Barcelona, men de har ändå vunnit den spanska cupen vid fyra tillfällen och dessutom varit i final i UEFA-cupen. De spelar sina hemmamatcher på Estadi Cornellā-El Prat som är en helt nybyggd stadium med en publikkapacitet på 40 000.