Casa Vicens i Barcelona

Casa Vicens var arkitekten Antoni Gaudís första projekt vilket senare bidrog till att göra honom till en av världens mest erkända arkitekter. Casa Vicens var ett semesterhus som Gaudi utformade åt Manel Vicens y Montaner som uppfördes under 1883-1885.

Gaudi fick här chansen att visa upp sin fulla talang han besatt och han skapade ett innovativt och orginell byggnad som bröt mot allt annat som fanns i Katalonien vid denna tidpunkt. Det anses vara ett av de första mästerverken inom modernismen och det listades som ett av UNESCO:s världsarv år 2005.

Byggnaden har flera vackra utsmycknade utformade i bland annat järn, målningar, keramik och murade dekorationer. Han sägs ha hämtat inspriatione både från Indien och Japan när han konstruerade byggnaden. Bland de mest spektakulära detaljerna finns gjutjärnsgrindarna i entrén till byggnaden som föreställer palmblad.

Byggnaden har fyra våningar: en källare, två boendeplan samt ett vindsplan, och mäter cirka 1200 kvadratmeter och är asymmetrisk med utstickande gavlar och pelare.

Casa Vicens är numera ett museum som det går att besöka. Byggnaden håller öppet för besökare varje dag, måndag till söndag, från 10:00 till 20:00. Vid ett besök går det att uforska huset och trädgården i lugn och ro på egen hand.

Det går att förköpa inträdesbiljett till Casa Vicens här.