Barcelona tips

Inför en resa till Barcelona kan det vara bra att vara lite påläst och känna till en del saker i förväg och här vill vi ge lite tips om de saker man bör tänka på som turist i Barcelona.

Valuta
Euro. Se kurs här >>

Språk
Spanska och katalanska är de huvudsakliga språken. Engelska är gångbart på de flesta ställen man besöker som turist.

Priser
Barcelona är med spanska mått mätt en ganska dyr stad att leva i. Prisnivåerna kan i vissa fall vara högre än i Sverige. Till exempel kostar en kaffe ca 1.50 Euro. En öl ca 3 Euro.

Dricks
Det är vanligt att ge dricks i Spanien. Ibland är serviceavgiften inräknad i notan, men det är vanligt att man avrundar uppåt.

Betalning
Det finns gott om Bankomater i Barcelona och alla större inköpsställen tar betalkort men även många mindre butiker.

Öppettider
De stora varuhusen är öppna hela dagarna men mindre butiker och restauranger är ofta stängda för siesta från 13–14 till 16-17. Mindre butiker har ofta helt stängt på söndagar. Även mattiderna kan kännas annorlunda, före 20.30 på kvällen kan det vara svårt att hitta en öppen restaurang.

Helgdagar
1 januari, 6 januari, 1 maj, 15 augusti, 12 oktober, 1 november, 6 december, 8 december, 25 december.
Flyttbara helgdagar: Långfredagen - mars eller april, Påskdagen - mars eller april.

Taxi
Det går att stoppa en taxibil på gatan i Barcelona - ett grönt ljus visar om bilen är ledig. Taxipriserna baseras på sträcka samt tid på dygnet och dag i veckan. Ett klistermärke i rutan visar en ungefärlig uträkning.

Tunnelbana
Tunnelbanan är indelad i sex linjer och öppnar klockan 5 på morgonen och stänger vid midnatt förutom på helgerna då den är öppen längre.
Om du har barn som sitter i barnvagn kan det vara besvärligt att ta sig fram vid tunnelbanestationerna då passagen är trånga. Ett tips är att ta med en mindre sulky om möjligt.

Buss
Barcelona har gott om busslinjer som går med ett par minuters mellanrum i staden. Efter 22 på kvällen börjar nattbussarna gå och då är det inte så tätt mellan turerna.

Pass
Det behövs inget visum för att besöka Spanien, men däremot giltigt pass då Spanien är medlem i Europeiska Unionen.

Sjukvård
Du har rätt som svensk medborgare att få akutvård i Spanien, men kom ihåg att ta med det blå sjukvårdsplastkortet som gäller inom EU.

Telenummer
Spaniens landsnummer är +34. Riktnummer Barcelona 93. Vid akutfall ring larmnummer 091.

El
Elnätet ger 230 V/50 Hz, precis som i Sverige och ingen adapter behövs för uttagen.

Tidsskillnad
Spanien har samma tidszon som Sverige.

Dricksvatten
Kranvattnet i Barcelona är drickbart men det smakar inte alltid så gott.

Fickstölder
I Barcelona är det tyvärr väldigt vanligt med ficktjuvar, framförallt på områden där det vistas mycket människor, tex La Rambla eller på bussar och tunnelbana.

Svenska Ambassaden
Calle Mallorca 279, 4, 3a
08037 BARCELONA
Tele. +34-93-488 35 05, +34-93-488 25 01
Fax:+34-93-488 27 46