Snabbfakta Barcelona

Land: Spanien
Språk: Spanska, Katalanska
Invånare: ca 1.6 miljoner
Medlem EU: Ja
Valuta: Euro

Fakta om Barcelona

Barcelona är en kommun belägen vid Spaniens nordöstra kust mot Medelhavet, mellan floderna Llobregat och Besōs mynningar. Barcelona är huvudstad i den autonoma regionen Katalonien och även huvudstad för provinsen Barcelona samt grevskapet Barcelončs. Antalet invånare i staden uppgår till fler än 1 600 000. Inklusive de närmaste förorterna är invånarantalet runt 3 miljoner och med satellitstäderna inräknade över 5 miljoner. Katalanska är tillsammans med spanska de officiella språken i Barcelona.
Vy över stranden i Barcelona
Barcelona är Spaniens andra största stad efter Madrid samt den mest industrialiserade. Staden är också en av de mest tätbefolkade storstäderna i västvärlden. Idag förknippas Barcelona framförallt med turism och enligt uppgift besöker över 5 miljoner utländska turister Barcelona varje år.

Barcelona åtnjuter medelhavsklimat med temperaturer som ger milda vintrar respektive heta, torra somrar och luftfuktigheten ligger som regel kring 70% till 80% men kan under enstaka dagar stiga uppemot 90%. Nederbörden är främst koncentrerad till hösten och våren där huvuddelen av regnet faller i form av kraftiga skyfall och det är mycket sällan som det snöar i Barcelona stad.

Barcelonas invånare består av en ganska stor del inflyttade utlänningar, framförallt från Sydamerika och Europa men även från Asien och Afrika. Staden är Europas mest tätbefolkade storstad tillsammans med Paris och befolkningstätheten överstiger 30 000 invånare per kvadratkilometer i vissa områden. Befolkningstätheten uppkom i samband med industrialismens intåg i staden i början av 1800-talet.

Efter att Barcelona utsetts till värdort för de Olympiska sommarspelen år 1992 påbörjades en period av intensivt byggande, vilken pågår än idag. Utöver mängder av restaureringar och hotellbyggen har det satsats stort på stadens infrastruktur då nya motorvägar och en ringled runt Barcelona har skapats. En rejäl utbyggnad av flygplatsen och en renovering av hamnen har skett. Vidare anlades en 4 kilometer lång strand längs den nya olympiabyn.

Barcelonas huvudflygplats är El Prat International Airport (BCN eller LEBL) vilken ligger ca 12 kilometer väster om stadens centrum. Barcelona har även två flygplatser för lågprisflyg, Girona och Reus flygplatser.

Förutom den världskända idrottsföreningen FC Barcelona har staden en till stor förening som heter RCD Espanyol. FC Barcelona är framförallt förknippad med sitt fotbollslag som är ett av de mest framgångsrika i världen och som spelar sina hemmamatcher på den gigantiska arenan Camp Nou, vilken är Europas största fotbollsarena. Klubben har även elitlag inom handboll, rullskridskohockey och basket.