Parc Güell i Barcelona

Parc Güell i Barcelona
Parc Güell är en park i Barcelona som är ritad och konstruerad av den lokala arkitekten Antoni Gaudí under 1900 - 1914.

Parken är egentligen ett misslyckat byggprojekt och det största verket av Gaudi i Barcelona.

Affärsmannen Güell köpte i början på 1900-talet upp två bondgårdar som låg på ett berg. Tanken var att göra om detta område till ett exklusivt bostadsområde i form av en parkstad. För att göra området attraktivt byggdes faciliteter såsom portvaktsstugor, saluhall och torg med eleganta terasser. Gaudi fick i uppdrag att formge området och Güell bekostade bygget.

För att få köpa en tomt där var köparen tvungen att godta kontrakt med en massa restriktioner och stadgar. Bland annat fick inte huset ta upp mer än en viss del av tomten och höjden på husen var även den begränsad, träd fick ej fällas och man skulle värna om naturen. Alla ritningarna på husen skulle godkännas av Gaudi för att få lov att byggas.

Projektet blev ett fiasko och endast två köpare anmälde sitt intresse, vilket tros bero på bland annat de hårda restriktionerna, de höga tomtpriserna samt att området låg en bra bit från centrala Barcelona. Güell överlät så småningom området till staden Barcelona.

Idag besöks parken av massvis med turister varje år som vill skåda all den vackra utsmyckningen i parken. Här finns spiralformade torn, trappor och jättelika ödlor. Parken är fullt utsmyckad av mosaik som Gaudis arbetslag fick framställa. Det finns en jättelik terrass mitt i parken med en lång mosaikbeklädd bänk. Antoni Gaudís bostad där han levde mellan 1905 och 1926 finns i parken. Parken är ganska högt belägen och ger en vacker utsikt över staden.

Här går det att förköpa biljetter till Parc Güell.

Det går att få en guidad tur på engelska av en lokal guide, läs vidare här.

Hotell nära Parc Güell