Plaįa de Catalunya i Barcelona

Plaįa de Catalunya i Barcelona
Plaįa de Catalunya är ett torg i centrala Barcelona som är beläget mellan den gamla staden och den fashionabla artonhundratalsstaden Eixample. Det är det största torget i staden och är ungefär 50 000 kvadratmeter stort.

På platsen där torget nu ligger låg tidigare militära kaserner i anslutning till den gamla stadsmuren. Kasernerna revs under 1850-talet men torget anlades inte förrän 1902. Till världsutställningen i Barcelona 1929 byggdes torget om och fick då sitt nuvarande utseende.

Torgets centrala läge har gjort det till ett naturligt centrum i Barcelona, härifrån utgår stadens mest kända boulevard, La Rambla. Ytterligare flera andra viktiga affärsgator utgår från Plaįa de Catalunya, vilket gör torget till en bra startpunkt för den som vill ta sig an de centrala delarna av Barcelona och kanske bege sig på en shoppingtur. Torget är även känt för sina fontäner och statyer samt att det är rikt befolkat av duvor.

Barcelonas största varuhus, El Corte Inglés, ligger vid torget. Vidare finns det gott om butiker och barer och ibland framförs här livemusik under siestan.
Under 2011 användes torget till massdemonstrationer mot den spanska regeringen.

Hotell nära Plaįa de Catalunya