Montjuic i Barcelona

Palau Nacional på Montjuic i Barcelona
Montjuic är ett berg och ett parkområde i Barcelona som erbjuder en fantastisk utsikt över staden och havet. På berget finns flera kända sevärdheter såsom bland annat Font Magica, Castell de Montjuic, det nationella konstmuseet och olympiastadion.

Namnet Montjuic, som betyder Judarnas berg på katalanska, härstammar från tiden då platsen upptogs av en judisk kyrkogård. Det finns även en teori som går ut på att romarna använde berget för sina ceremonier.

Montjuīc reser sig 173 meter över havet och är beläget vid Barcelonas hamn. Dess väst- och sydsida breder ut sig i en relativt svagt sluttande sträckning där även de flesta byggnaderna återfinns medan nordsidan som vetter mot Gamla staden är brantare och innehåller flera parkanläggningar.

På Montjuīc har man funnit spår av iberiska lämningar från ca 300-talet före Kristus, vilket tros vara de äldsta bosättningarna i staden. Fram tills 1910 var Montjuīc stadens primära källa för byggsten innan urbaniseringen av berget skedde inför världsutställningen 1929.

Redan 1022 byggdes ett försvarsverk på toppen av berget, men ironiskt nog har försvarsplatsen mestadels använts mot Barcelonas befolkning då de fler gånger blivit beskjutna från berget. På 1800-talet inrättades ett fängelse här där oliktänkande torterades och avrättades.

1929 arrangerade Barcelona världsutställningarna och utställningsområdet förlades till Montjuic. Många av byggnaderna finns ännu kvar och används idag till museum och utställningshallar.

När Barcelona arrangerade de Olympiska spelen under 1992 valde man att renovera den slitna stadion från 1929 års världsutställning.

En linbana som byggdes 1929 och som sträcker sig från hamnen upp till Montjuic med en stigning på 85 meter är idag en stor turistattraktion. Linbanan är nyrenoverad och har 3 stationer och sträcker sig 750 meter lång. Det går att förköpa biljetter till Montjuic linbanan här.

Hotell nära Montjuic